Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanlığı

İbrahim Çanakcı KARAR TV ekranlarında ekonomi gündemini değerlendirdi İbrahim Çanakcı KARAR TV ekranlarında ekonomi gündemini değerlendirdi

13 Ağu 2021
Merkez Bankası faizi düşürmeyerek ne mesaj verdi?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, bugün KARAR TV ekranlarında "Karar Gündemi" programında Bilgehan Uçak'ın konuğu oldu. İbrahim Çanakcı Para Politikası Kurulu toplantısına ve güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı KARAR TV ekranlarında, politika faizi, enflasyon, Merkez Bankası ve güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı.

İbrahim Çanakcı, "Makyajlanmış TÜİK verilerine göre bile Türkiye'de enflasyon artık dayanılmaz bir boyuta yükseldi. Bu rakamları böyle telafuz edip geçmek doğru olmaz. Temmuz ayı itibariyle Tüketici Fiyatları Yıllık Artışı %19, Üretici Fiyatları Yıllık Artışı %45 seviyesinde. Bu rakamlar yakın tarihin en yüksek seviyesi. "

Çanakcı, istatistiklerle ilgili ciddi güven sorununa dikkat çekti. Daha iki gün önce işsizlik verileri açıklandı. İşsizlikte son bir ay içerisinde %2.5 puanlık bir düşüş yaşandı. Şimdi baktığınız zaman işsizlik ödeneği için başvurular artıyor, işsizlik ödeneği alan insanların sayısı da artıyor fakat bakıyorsunuz işsizlik sayısı 823 bin kişi azalıyor. Burada açıklanan rakamlara ve istatistiki verilere olan güvensizliğin sebebi ortaya çıkıyor.

İbrahim Çanakcı, mevcut hükümetin ekonomide yaptığı hatalar yüzünden enflasyon canavarının ortaya çıktığını ve ülkenin bir kısır döngüye girdiğini dile getirdi.

Güven ekonominin temelinde olan en önemli unsurdur. Öncellikle bunun için Merkez Bankası'nın tam bağımsız hale gelmesi gerekiyor.

Şimdi siz 4 yılda 4 tane Merkez Bankası Başkanı değiştirirseniz karşılaşacağınız tablo budur. Merkez Bankası'nın kurumsal kapasitesini çökertirseniz yine tablo bu olacaktır.

Sizin Merkez Bankası Başkanınız profesyonel, objektif ve bağımsız bir merkez bankası başkanı gibi değil de siyasi biri gibi hareket ederse yine karşılaşacağınız tablo budur. Yani liyakatin kaybolduğu, bilimsel analizin ve bulguların değil de ön yargıların, ön kabullerin esas alındığı bir Merkez Bankası piyasaya güven veremez.

İbrahim Çanakcı'nın Karar TV ekranlarında yaptığı değerlendirmenin tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.


  • İLGİLİ ETİKET:
  • #EKONOMI
  • #DEVA PARTISI
  • #KARAR TV

SONRAKİ HABER

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı KRT TV'ye konuk oldu

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

13 Ağu 2021